Wijzonol Trophy – Zandvoort prooi voor coureurs Wijzonol Rhesus Racingteam

De Wijzonol Trophy in Zandvoort, al weer het 6e raceweekend om het Nederlands kampioenschap om de Renault Clio Cup die dit weekend werd verreden, werd een klinkend succes voor de coureurs Vahstal en van de Ven van het Wijzonol Rhesus Racingteam. Met maar liefst 4 bekers keerden de coureurs van dit Apeldoorns racingteam huiswaarts van het ‘eigen’ feestje: de Wijzonol Trophy! Tijdens race 1 werden de plaatsen 1 en 3 opgeëist terwijl na race 2 het podium door de coureurs kon worden beklommen voor de plaatsen 2 en 3.

Tijdens race 1 vertrok piloot Paul Vahstal vanaf een 2e startpositie met achter zich op een 4e plaats zijn teammaatje Addie van de Ven. Na de start van de race, die overigens onder ‘kletsnatte’ omstandigheden werd verreden, verloor Vahstal een plaatsje achter de sterk rijdende dame van het Landmachtteam: Sheila Verschuur. Van de Ven had een superstart maar verloor in het gedrang meteen weer zijn aanvankelijk gewonnen plaatsen en viel terug tot plaats 7. Klassementsleider Pim van Riet had een prima start en wist in ronde 2 Vahstal en Verschuur te verschalken en leek onbedreigd op de overwinning af te stevenen. De pitsstop halverwege de race leek daar weinig aan te veranderen totdat de Wijzonol Rhesus coureurs beiden aan een sterke opmars begonnen. Eerst werd Sheila Verschuur in de tarzanbocht tot een fout van Vahstal gedwongen wat leidde tot een uitstapje in de grindbak en even later deed van de Ven hem dat in dezelfde bocht na. In deze beroemde bocht wist hij met een gewaagde actie buitenom van der Sloot terug te zetten naar plaats 4. Met nog 10 minuten te gaan wist Vahstal van Riet stevig onder druk te zetten om deze ook tot een fout te dwingen. In de Gerlachbocht maakte van Riet dan ook een stuurfout waardoor Vahstal onbedreigd naar de overwinning kon rijden. Ook van de Ven zag zijn 3e positie niet meer in gevaar komen en wist als 3e te eindigen waardoor beide coureurs voor een volle hoofdtribune het applaus in ontvangst konden nemen.

Later op de middag werd race 2 verreden. Van de Ven en Vahstal vertrokken respectievelijk vanaf een 5e en 7e plaats. Van de Ven had net zoals race 1 wederom een bliksemstart, maar nu wist hij na het uitkomen de 1e plaats te bemachtigen. Een hevig aandringende van Riet moest hij echter na ronde 2 voor laten gaan. Vahstal reed gestaag naar voren in het veld en ondervond aanvankelijk veel last van de beide Landmachtdames van der Sloot en Verschuur echter de dames konden niet op tegen het agressieve rijden van Vahstal. Van de Ven kon niet meer aandringen bij van Riet en finishte uiteindelijk als 2e. Vahstal had net te weinig tijd om van de Ven te kunnen bedreigen en finishte op de 3e plaats.

Commentaar van Vahstal: De eerste race was fysiek zeer zwaar waarbij ik tot het laatste toe geconcentreerd moest blijven rijden want het was op sommige plaatsen erg glibberen en glijden op de baan. Halverwege de race zag ik dat van Riet moeite had om het tempo vast te kunnen houden en dan is het wachten op je kans! Race 2 was een geheel ander verhaal want daar moest ik afrekenen met een aantal sterke coureurs die voor mij reden. Mijn teammaatje Addie van de Ven lag iets te ver voor mij om hem nog in te kunnen halen dus ben ik met mijn 3e plaats dik tevreden en lig ik niet ver achter op de huidige nummer 1 Pim van Riet. Tijdens de finaleraces eind oktober ga ik er alles aan doen om het kampioenschap binnen te halen.

Van de Ven: ‘Helemaal super dat we beiden 2x op het podium zijn geëindigd. Na de finishvlag tijdens race 1 wist ik op dat moment nog niet dat ik als 3e het podium mocht beklimmen. De auto was super en net voor de start hebben we nog wat gewijzigd in de afstelling waardoor ik met name in het 2e gedeelte veel meer snelheid had. Mijn 2e race was helemaal super en had ik een raketstart waardoor ik op kop kwam te liggen. Van Riet moest ik voor laten gaan, want ik wilde geen risico nemen en het was weer eens tijd om flink wat punten te pakken. Dat is me mooi gelukt want achter Paul sta ik nu wat steviger op een 3e plaats. Ik kijk uit naar de Finaleraces in Zandvoort!

Het laatste raceweekend om de Renault Clio Cup zal worden verreden in Zandvoort in het weekend van 25 en 26 oktober.