Rhesus racing coureur Jan Joris Verheul leidt het Dutch GT4 kampioenschap na de Pinksteraces met een Oostenrijks tintje

ZANDVOORT (13 juni 2011) Na wederom een moeilijke kwalificatie werd er uiteindelijk gestart van respectievelijk de 5e en 4e plek. De race op zaterdag werd door Jan Joris Verheul gereden en afgesloten met een mooie 2e plek. Vandaag mocht Dennis Retera zijn race rijden welke hij ook prima afsloot met een podium. Hij eindigde op de 3e plaats.

Het team maakte in deze sprintrace de juiste beslissing om ondanks de natte baan te vertrekken op slicks. De weersomstandigheden in Zandvoort waren al enkele dagen wisselend en dat maakte het voor de coureurs moeilijk om de juiste tactiek te bepalen. Verschillende rijders opteerden dan ook voor regenbanden, maar de keuze voor droogweerbanden bleek toch echt de beste.

De eerste helft van de hoofdrace werd grotendeels achter de safetycar verreden. De race werd door de wedstrijdleiding geneutraliseerd na een zware crash van Alex van ‘t Hoff bij het uitkomen van het Scheivlak. Zijn Chevrolet Camaro GT4 ging drie keer over de kop om vervolgens op zijn dak te blijven liggen.

Omdat de neutralisatie zo lang duurde dook het halve startveld bij de herstart gelijk naar binnen voor de verplichte pitstop. De coureurs die op het podium eindigden, behoorden tot een select gezelschap dat een correcte pitstop maakte. De wedstrijdleiding deelde niet veel later de nodige straffen uit, omdat veel equipes eerder dan de minimale tijd van 105 seconden de pitstraat verlieten.

De equipe Huisman / Van der Ende behield na de rijderswissel de leiding en leek op de winst af te stevenen. “Ik dacht al: kassa! Maar ik juichte te vroeg, zo bleek even later”, aldus Van der Ende, die een drive-through penalty moest inlossen vanwege een valse start van Huisman. Huisman was zich van geen kwaad bewust. “Ik nam de rol van de safetycar over en moest een bepaalde snelheid aanhouden tot de rode lampen doofden. Dat deed ik ook, maar ik kan er nu toch niets meer aan veranderen.”

Knap wist dat er ‘iets’ moest gebeuren om de race te kunnen winnen, maar die gedachte spookte nog niet door zijn hoofd of dat was al het geval: Huisman / Van der Ende werd bestraft.

Jan Joris Verheul nam dankzij zijn goede prestaties de leiding in het klassement van het HTC Dutch GT4 Championship over van Jeroen Bleekemolen (Corvette C6), die samen met Peter van der Kolk de hoofdrace als zesde finishte. “Ik weet dat we onze draai hebben gevonden, want ik sta dit weekeinde twee keer op het podium”, rekende Verheul voor. Hij heeft vier punten meer dan Bleekemolen. “Er zijn nog veel races te gaan en ik kijk liever niet te ver vooruit. Dat neemt echter niet weg dat het altijd leuk is om een kampioenschap te leiden.”

Het team had dit weekend speciale steun vanuit Ramsau am Dachstein Oostenrijk; zes lieftallige dames in Oostenrijkse kledendracht maakte promotie voor de belevenisberg www.rittisberg.at.

De volgende races in het HTC Dutch GT4 Championship staan op het programma tijdens de 25 uren van Spa Fun Cup, die zaterdag 9 juli worden verreden op het circuit van Spa-Francorchamps (B).