Masters of Formula 3 op Zolder

De Masters of Formula 3, de race waarbij de beste rijders uit de diverse internationale Formule 3-kampioenschappen tegen elkaar aantreden, vindt dit jaar van 3 tot en met 5 augustus plaats op het circuit van Zolder in België. Organisatie en promotie van het evenement zijn in handen van Circuit Park Zandvoort, dat de prestigieuze wedstrijd sinds 1991 in huis had. Dit jaar moest echter op grond van de recente uitspraak van de Raad van State noodgedwongen worden uitgeweken naar een andere locatie. “We vinden het nog steeds uitermate jammer dat de Masters niet op Zandvoort kunnen plaatsvinden, maar met Zolder hebben we een goed alternatief”, meent circuitdirecteur Hans Ernst.

Ernst benadrukt dat het bij de keuze voor Zolder om een tijdelijke oplossing gaat. “Door de uitspraak van de Raad van State eind februari kwamen we in een lastig parket te zitten. We kregen geen toestemming voor meer geluidsdagen, maar we waren met de planning voor het komende autosportseizoen op Circuit Park Zandvoort al in een vergevorderd stadium, met topevenementen als het FIA WK Toerwagens, de DTM en de A1GP”, aldus Ernst. “Omdat vrijwel alle teams en rijders uit de Formule 3 ook de Masters in hun programma hadden opgenomen, wilden wij hen natuurlijk niet in de kou laten staan. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een alternatief. In goed overleg met alle betrokken partijen hebben we onze keuze voor Zolder bepaald.” Het is overigens zeker de bedoeling om de Masters in de toekomst weer naar Zandvoort te laten terugkeren. “Het evenement hoort gewoon bij Zandvoort”, zegt Hans Ernst.

Het is alweer zeven jaar geleden dat er op internationaal niveau in de Formule 3 op Zolder gestreden werd: op 15 en 16 april 2000 vonden er twee races plaats voor het toenmalige Duits Formule 3-kampioenschap, waarbij overigens Jeroen Bleekemolen de pole-position voor de eerste race veroverde en Elran Nijenhuis in de tweede wedstrijd als derde eindigde. Sindsdien is de infrastructuur op het circuit nabij Hasselt op tal van punten verbeterd.

Tijdens het weekend van 3 tot en met 5 augustus rijden de Formule 3-auto’s op alledrie de dagen: vrije trainingen op vrijdag, kwalificatie op zaterdag en de race op zondag. Daarnaast komen de raceklasses uit het Dutch Power Pack in actie op Zolder. De BMW 130i Cup, de nieuwe Suzuki Swift Cup, de Formule Ford, de Dunlop SportMaxx Clio Cup en de SEAT Cupra Cup komen aan de start, aangevuld met de spectaculaire EuroBOSS-serie met onder meer Formule 1-auto’s. Daarnaast zal de Northern European Cup Formula Renault 2.0 ook op het Zolderse circuit een tweetal races rijden. Uiteraard zal er in de beste traditie van de Masters of Formula 3 ook een demonstratieprogramma zijn.

De Masters of Formula 3 geldt als de belangrijkste internationale Formule 3-race, waarbij middenin het lopende raceseizoen de beste rijders uit de Formule 3 Euro Serie, het Brits Formule 3-kampioenschap, de Duitse ATS Formule 3 Cup en andere series het tegen elkaar opnemen. In 1991 was de Schot David Coulthard de eerste Masters-winnaar op Circuit Park Zandvoort. Tal van oud-Masters-winnaars brachten het tot in de Formule 1, naast Coulthard onder anderen ook Christian Klien, Takuma Sato en de winnaar van twee jaar geleden, Lewis Hamilton. Jos Verstappen was in 1993 de eerste Nederlandse coureur die de Masters op zijn naam schreef. Ook hij reed een jaar later al in de Formule 1. Tom Coronel won in 1997 de Masters, hetzelfde jaar waarin hij ook Japans Formule 3-kampioen werd.

Meer informatie over de Masters of Formula 3 is binnenkort te vinden op www.circuit-zandvoort.nl