Dubbelpodium stelt tevreden tijdens Gamma Racing Day

Assen (NEDERLAND) – In het kader van de Gamma Racing Day werden voor het eerste weekend van augustus de Supercar Challenge tenten opgeslagen op het TT Circuit Assen. Het vijfde weekend van de kalender voor de raceserie werd verreden naast de nodige andere auto-, motor- en kart klassen. De dames en heren coureurs konden onder zonnige omstandigheden de 4.555 meter lange baan aanvallen en laten zie wat ze kunnen met hun razendsnelle vierwielers.

Kwalificatie, vrijdag 2 augustus

De equipe Rick en Wibo reed tijdens het Gamma Racing Day weekend met maar liefst twee bolides in dezelfde race. Het duo werd door de organisatie uitgenodigd om ieder met een eigen bolide deel te nemen. Rick zou de eerste racedag met de extra wagen rijden (startnummer 782), terwijl Wibo op de tweede racedag de extra wagen zou besturen. De Radicals SR3 noteerden tijdens de warmste dag van het jaar tot dusverre de twee beste tijden. De reguliere wagen van het duo (startnummer 776) pakte de snelste tijd met 1:47.791 en bleef op ruim 0.8 seconden voor de extra wagen die 1:48.622 op de klok zette.
Race 1, zaterdag 3 augustus

Tijdens de eerste van twee races van de Superlight divisie van de Supercar Challenge sloten ditmaal ook de coureurs uit de Sport divisie aan waardoor een veld van 23 bolides aan de start kwam. In de SR3 klasse van de Superlight divisie kwam Rick van Geffen met de #782 naar de derde tijd in de klasse nadat hij achteraan moest starten. Hij had weliswaar poleposition getraind, maar kon die niet verzilveren door een probleem met de wagen waardoor hij achteraan moest beginnen en een inhaalrace reed. “Ik moest in inhaalrace rijden, maar had een gelukje dat de safetycar de baan op kwam. Hierdoor kon ik weer achteraan sluiten en uiteindelijk derde worden”, verklaarde Van Geffen zijn optreden. De safetycar werd veroorzaakt door een oliespoor vanaf de GT chicane over het gehele rechte stuk, wat moest worden opgeruimd alvorens verder te kunnen racen.

Wibo wist met de #776 bolide weinig uit te richten. De auto kende een probleem waardoor de coureur pas een kwartier na de start van de race zelf ook kon beginnen. Hij was volledig kansloos voor een goede klassering, maar gebruikte de tijd op de baan als testsessie om de wagen en het circuit beter te leren kennen en te kunnen zien of de bolide zich in de warmte goed hield. Rademaker keek terug op zijn eerste racedag: “Ik kon pas een kwartier later aan de race beginnen en heb gewoon mijn rondjes gereden. We hebben de eerste race maar gebruikt als een soort testsessie.”

Uitslag race 1 SR3 klasse, zondag 4 augustus

1 Wim Jeuris, 2 Rob Kamphues, 3 Rick G (#782), DNF Wibo Rademaker (#776)

Race 2, zondag 4 augustus

Terwijl er zo’n 78.000 mensen op de tribunes en taluds rond het TT Circuit Assen hadden plaatsgenomen hulden de Radical coureurs zich in overall en helm om zich op te maken voor de tweede race van het geweldige Gamma Racing Day weekend. Rick had voor racezondag de eigen auto (#776) tot zijn beschikking terwijl teamgenoot Wibo met de #782 aan de slag zou gaan. Rick had de poleposition met zijn wagen in handen en kon deze verzilveren door goed te starten ondanks de hinder die hij had van enkele tragere bolides uit andere klasses. Die hinder kostte hem wel wat plekken, maar dat kon de snelle rijder al vlot weer goed maken door slimme inhaalacties in de Strubbe bocht. Een moment van verremmen kostte wel weer een uitstapje door het gras, maar hinderde hem niet al te zeer. Een te korte pitstop kostte een extra strafpassage door de pitstraat en dus extra tijd, maar het deerde Geffen amper getuige zijn terugblik: “Mijn weekend is goed verlopen met een dubbel podium, veel publiek, sponsors en geweldige monteurs van Rhesus Racing dat de auto’s geweldig heeft geprepareerd. Gamma Racing Day, tot volgend jaar!” Enthousiast keek Rick al even kort vooruit naar het volgende evenement, de Trophy of the Dunes: “Ik heb er een goed gevoel over omdat ik al vaker op Zandvoort heb gereden. Maar eerst ga ik lekker genieten van m’n vakantie!”

De tweede Radical bolide kende in de tweede race wat technische problemen die ervoor zorgden dat de tweede trainingstijd niet kon worden omgezet in klinkende munt bij het vallen van de zwart wit geblokte finishvlag. De versnellingsbak van de #782 wagen kwam vast te zitten in een hoge versnelling waardoor de snelheid en race van Wibo Rademaker ernstig werden gehinderd. Een extra stop bij zijn team voor een noodreparatie en reset van de elektronica bleken noodzakelijk en afdoende om het euvel te verhelpen. Wibo vertelde: “Ik startte als tweede in de extra auto, maar kreeg na een aantal ronden te maken met een vastzittende versnellingsbak. De bak stond in de vierde versnelling en ik kon niets meer doen. Ik ben terug gereden naar de pits waar ze het probleem hebben verholpen, maar ik had ondertussen al zoveel achterstand opgelopen dat het een gelopen koers was.” Ondanks de lastige race had Wibo het prima naar zijn zin: “Ik heb me goed vermaakt en het was geweldig dat de tribunes zo lekker vol zaten!”

Uitslag race 2 SR3 klasse, zondag 4 augustus

1 Ko Koppejan, 2 Rick G (#776), 3 Wim Jeuris, 4 Wibo Rademaker (#782)

Tussenstand kampioenschap Radical SR3 na 7 races:

1. Rick G 71 punten, 2. Wim Jeuris 64 punten, 3. Ko Koppejan 59 punten, 4. Rob Kamphues 55 punten, 5. Wibo Rademaker 52 punten, 6. Priscilla Speelman 37 punten

NOTE: van de Gamma Racing Day is een leuke film gemaakt, je kunt deze bekijken door op onderstaande link te klikken:

Op zondagmorgen rond de klok van 12.00 uur is bij SBS het programma SBS Autosport te zien waarin geregeld aandacht wordt geschonken aan de verrichtingen van de coureurs uit de Supercar Challenge.